ВСІ НОВИНИ

У зоні відчуження удвічі збільшилася кількість червонокнижного хижака орлана-білохвоста

Наприкінці грудня минулого року Український центр дослідження хижих птахів у рамках співробітництва з ДСП «Екоцентр» провів польові дослідження з метою обліку у зоні відчуження чисельності одного з найбільших представників хижих птахів Євразії – орлана-білохвоста, що внесений до Червоної книги України.

«Маршрути, за якими проводився облік, мали на меті охопити якнайбільшу частину зони відчуження, однак пріоритетом були заплави річок Прип’ять та Уж, а також водойма-охолоджувач Чорнобильської АЕС», – розповідає начальник групи радіаційно-екологічного моніторингу ДСП «Екоцентр» Денис Вишневський.

За словами експерта Українського центру дослідження хижих птахів Сергія Домашевського, найбільшу кількість птахів було обліковано на водоймі-охолоджувачі – 13 особин (загальна кількість – 20 особин). Це удвічі більше, ніж було виявлено особин під час аналогічних обліків у 2008 році.

Крім орланів, дослідники зафіксували й інших птахів з Червоної книги України: дятла білоспинного, тетерука, сорокопуда сірого.

Отже, загалом можна вважати результати обліку доволі успішними та цікавими.

Довідкова інформація
Орлан-білохвіст – великий птах ряду Соколоподібних (розмах крил досягає двох з половиною метрів). Характерною ознакою є білий хвіст у дорослих особин. Мешкає в прибережних лісах поблизу водойм, багатих рибою. Гнізда влаштовує на високих деревах, подалі від людей.

Рідкісний вид. Внесено до Червоної книги України (1994), Червоного переліку МСОП, Європейського Червоного переліку, Конвенції CITES (Додаток І), Бернської (Додаток ІІ) та Боннської (Додаток І і ІІ) Конвенцій.

В Україні протягом ХІХ — першої половини ХХ століття чисельність цього виду катастрофічно скорочувалася. У 1960–70 рр. гніздилося всього 20–30 пар. Відновлення чисельності почалося з 1970 року (у 2009 році вже налічувалося 100–120 пар). Щороку зимує 260–370 особин. Головними чинниками загрози є: лісогосподарська діяльність, браконьєрство, рекреаційне навантаження поблизу водойм, збіднення кормової бази, забруднення довкілля. Для зони відчуження цей птах є звичайним видом.

P.S. У той же час хочемо додати цікаву інформацію: досліджуючи хижих птахів, науковці натрапили на п’ять груп коней Пржевальского загальною кількістю 34 особини.

01133, м. Київ, бульвар Лесі Українки, буд. 26

Тел.: (044) 594-82-42
Факс: (044) 594-82-45

dazv@dazv.gov.ua

Запит на інформацію Альтернативна версія Повідом про корупцію